Baby,  Mama

Kleine Jax in het ziekenhuis

Afgelopen maandag is Jax opgenomen in het Tergooi ziekenhuis in Blaricum ter observatie. Omdat ik ontzettend veel vragen krijg over het hoe en waarom Jax in het ziekenhuis ligt, wil ik daar in deze blog op in gaan.

Aanleiding

Zoals ik al in een eerdere blog beschreef, is Jax geen huilbaby maar heeft hij wel zo zijn huil momentjes. Zoals ze dat hier in het ziekenhuis omschrijven: Jax is een onrustig kindje. Dit houdt in dat hij veel aandacht vraagt, continu bij mij wilt zijn & slecht in zijn vel kan zitten. Daarbij komt nog dat Jax heel erg veel last heeft van darm krampjes en dat zijn ontlasting soms wel anderhalve week uit kan blijven. Ik ben hier al meerdere malen voor bij de huisarts geweest &  ook het cb is hier van op de hoogte. Vorige week is Jax gestart met lactulose om zijn ontlasting op gang te helpen. Ondanks dat dit redelijk helpt, is er vorige week donderdag besloten om Jax ter observatie op te nemen. Dit niet alleen omdat Jax onrustig is, ook omdat ik het als moeder zijnde even niet meer weet.

Via Instagram krijg ik veel vragen van moeders die in hetzelfde schuitje zitten maar minder goed worden geholpen. Ik zal proberen om meer duidelijkheid te geven over waarom wij nou juist wel zo snel zijn geholpen.

De kinderarts

Jax is al vanaf zijn geboorte onder behandeling van een kinderarts. Omdat ik medicatie heb geslikt tijdens mijn zwangerschap & Jax hier wat afkickverschijnselen van vertoonde bij de geboorte. Ik ben dus niet door de huisarts of het cb doorgestuurd, ik heb zelf een afspraak gemaakt met de kinderarts. Dit heeft uiteindelijk geleidt tot een opname, waarbij mijn achtergrond (depressies) waarschijnlijk heeft geholpen. In het ziekenhuis wordt namelijk ook gekeken naar hoe ik het met Jax doe en hoe ze mij het beste kunnen blijven ondersteunen.

Serieus worden genomen

Van veel moeders hoor ik dat ze het idee hebben dat hun huisarts of het cb de problemen niet serieus nemen. Ik kan natuurlijk niet iedere situatie inschatten en ik weet ook niet of ieder kind opgenomen moet worden ter observatie. Wel kan ik uitleggen hoe ik alle problemen van Jax in kaart heb gebracht waardoor ik serieuzer werd genomen.

  • Iedere voeding schrijf ik op in een schriftje. Ik noteer de tijd dat we zijn begonnen & de hoeveelheid die hij heeft gedronken. Ik ga uit van de hoeveelheid inclusief voeding, bij Jax is dat dus 200 ml.
  • In dat zelfde schriftje hou ik bij wanneer Jax heeft gepoept & gespuugd.
  • Voor kindjes die veel huilen is het goed om op te schrijven wanneer ze precies huilen en wat je dan precies doet om hem te troosten.
  • Ook het slaapritme wordt bijgehouden zodat ik kan aangeven hoeveel Jax slaapt op een dag. Zelfs ieder ‘hazenslaapje’ wordt genoteerd.

Door dit allemaal bij te houden kun je goed aantonen waar het probleem in zit. Misschien kunnen ze aan de hand van deze gegevens bij het cb en de huisarts beter met je mee kijken. Ook vallen er dingen sneller op, die je voorheen misschien niet had opgemerkt.

Luister naar je moederhart

Wanneer je als moeder zijnde denkt dat er écht iets aan de hand is met je kindje, moet je altijd naar dit gevoel luisteren. Blijf op je strepen staan & leg uit dat je je echt zorgen maakt over je kind. Ik hoop, dat met bovenstaande tips, veel moeders geholpen zijn en wel serieus worden genomen.

Heb je toch nog vragen over hoe alles in zijn werking is gezet bij Jax, stuur dan gerust een berichtje! 

 

Liefs,
S.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *