Mama

Zou de wereld niet mooier zijn zonder NIPT test?

Vanaf vandaag is het voor iedere zwangere vrouw mogelijk om de NIPT test te laten uitvoeren. Kort gezegd betekend dit dat iedere vrouw het DNA van haar ongeboren kind kan laten onderzoeken op afwijkende chromosomen. Afwijkingen die kunnen duiden op het syndroom van down, het edwardssyndroom en het patausyndroom. De NIPT test is betrouwbaarder dan de combinatie test, welke alleen een risicoschatting geeft.

Ik vraag me dan gelijk af, wat zouden de beweegredenen zijn om deze test te laten doen? Zullen er echt mensen zijn die de zwangerschap afbreken vanwege een afwijking in de chromosomen van hun ongeboren kindje? Zijn deze kinderen dan het leven minder waard dan kinderen die ‘gezond’ zijn? Ik begrijp best dat de komst van een kindje met het syndroom van down meer tijd vraagt. Vaak hebben deze kinderen, naast afwijkende chromosomen ook andere gezondheidsproblemen. Als ouder brengt dit een hoop zorgen met zich mee. Maar dit betekent niet dat deze kinderen niet de moeite waard zijn! Kinderen (en volwassenen) met het downsyndroom zullen je leven net zo mooi maken als kinderen zonder.

Nederland is aan de ene kant een land waarbij we passend onderwijs willen realiseren. Onderwijs waarbij plaats is voor o.a. kinderen met het downsyndroom, zodat zij onderdeel uitmaken van de maatschappij. Aan de andere kant voeren we nu de NIPT test in zodat mensen kunnen testen of hun kindje het downsyndroom heeft. Zodat er eventueel besloten kan worden om de zwangerschap af te breken.. Is dit niet ontzettend krom?

Ik heb het geluk gehad, en ik spreek van geluk omdat het echt zo voelt, om te mogen werken met een meisje met downsyndroom. Zij heeft mijn ogen geopend, nooit zou ik een zwangerschap afbreken omdat er een afwijking wordt geconstateerd. Ik zou het ook niet willen weten, want ieder leven wat in mij groeit is de moeite waard. En ik hoop dat er met mij nog vele anderen zo denken.

Want zou de wereld niet een stukje mooier zijn zonder die NIPT test?

Liefs,
S.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *